Nyttige og interessante links

Man kan virkelig lære meget ved at betragte de mange meget dygtige drejere, der har været så venlige, at dele deres erfaringer med alle os novicer.

Søg efter "woodturning" plus for eksempel: Tools, Bowls, Sanding, Green wood, Drying wood, Sharpening tools, Cracks, med meget mere...

















































































 

Youtube links

Det er en meget god ide, at tilbringe nogle (faktisk ret mange) aftner på www.youtube.com, hvor du finder et væld af oplysninger om alle mulige aspekter af trædrejningens ædle kunst.

Man kan virkelig lære meget ved at betragte de mange meget dygtige drejere, der har været så venlige, at dele deres erfaringer med alle os novicer. Søg efter "woodturning" plus for eksempel: Tools, Bowls, Sanding, Green wood, Drying wood, Sharpening tools, Cracks, med meget mere...

From log to bowl by Alan Tyler" Alan Tyler er en amerikansk trædrejer, som har lavet 5 videoer, der viser hele fremstillingen af en skål, fra tildannelse af det rå emne til den færdige skål. Bortset fra at han snakker som et vandfald, er videoerne ganske instruktive, især for en nybegynder som undertegnede: video #1, video #2, video #3, video #4 og video #5

Endvidere kan disse youtube videoer varmt anbefales:
  1. "David Ellsworth Bowl Turning Tips" Hvis du vil have din selvtillid rystet lidt, kan denne 1:21 minutter lange video med David Ellsworth varmt anbefales. Han er virkelig imponerende dygtig. Specielt hans hollow forms er for absolut viderekommende.

  2. "Finishing rough turned bowl blank" by Robbie. Ret god video med mange gode tip til færdig-drejningen. Den er specielt god, når det drejer sig om at få inhomogene overflader glatte ved shear scraping. video #1. Der er mange flere videoer af Robbie her...

  3. "Green wood turning" by the Geek Group labs. Meget instruktiv video (1 time !), der gennemgår mange facetter af trædrejningens ædle kunst. video #1

  4. "How to sharpening woodturning tools". Meget instruktiv video om slibning af drejejern på en bænksliber med: "Tru-Grind sharpening system".

  5. Det overses måske ind imellem, at skarpe drejejern er en forudsætning for at opnå perfekte resultater, når man trædrejer. Mange anvender den svenske Tormek vådsliber med de tilhørende holdere.

    Det er imidlertid en ret langsom fremgangsmåde. En del hurtigere er det at anvende en bænksliber med en aluminiumoxid sten (f. eks. korn 80). På denne video viser Robbie, hvordan man bærer sig ad med at slibe en række forskellige typer drejejern. video #1.
Man bør måske her bemærke, at man under drejning af en større skål er nødt til at slibe sine drejejern adskillige gange undervejs, så oplysninger om slibning af drejestålene er ret vigtige.

Også beginners guide by Mike Wats og Stuart Battys 2 timer lange demonstration for meget viderekommende indeholder mange interessante oplysninger og råd:
  1. The spindle gouge
  2. The bowl gouge
  3. Turning a bowl
  4. Stuart Batty demonstrates bowl turning with his 40/40 grind (2 timer!)
















































































 

Andre anbefalelsesværdige websites

Jeg vil også gerne reklamere lidt for "Jespers sider om træ og trædrejning", som indeholder mange gode oplysninger for begyndere som mig selv, men også oplysninger og erfaringer, som mere drevne trædrejere kan have glæde af.

I tilgift får du en meget omfattende samling links til danske og internationale hjemmesider om træ og trædrejning. Så Jespers hjemmeside er et meget godt sted at starte, hvis man vil finde andre danske og udenlandske websites om trædrejning.

Også Kent Weaklys fremragende website Turn a bowl er et godt sted at lede efter gode råd om de mange forskellige aspekter af trædrejning.

For nylig fandt jeg denne "Bibel" om træ på nettet: The Wood Database. Der står virkelig - næsten - alt, hvad du har brug for at vide om træ.

Den, nogen mindre ambitiøse danske pendant er: TRÆ.DK















































































 

Leverandører af materialer for trædrejning

Det er helt afgørende for min lille "skålefabrik", at vedligeholde en liste over gode leverandører til de mange forskellige produkter, der er nødvendige for at holde maskineriet ved lige.

Jeg har tilbragt mange timer på internettet med at lede efter kuglelejer til min vacuumholder, kul til kædesave og støvsuger, slibesten til bænksliberen, savklinger til båndsaven samt naturligvis alle de ting og sager, der har forbindelse med selve drejningen. Og sidst - men ikke mindst - sandpapir.

Listen vil nok efterhånden vokse/ændre sig i takt med, at mine erfaringer vokser.















































































 

Hvor køber man slibepapir?

Jeg har efterhånden købt slibepapir (50 mm sliberondeller og sandpapir i metermål med skumgummi bagside så man ikke brænder fingrene, når man sliber), en del forskellige steder på jagt efter de bedste/billigste tilbud. Blandt andet hos www.thesandingglove.com i USA, hos www.toolpost.co.uk i England og www.Axminster.co.uk, også i UK.

Køb i USA kan normalt ikke anbefales (af mig) på grund af transportomkostninger og told. Det går bedre i UK, hvor man slipper for told (i hvert fald indtil brexit er en realitet). Levering er i øvrigt næsten lige så hurtig, som i Danmark.

I Danmark har jeg tidligere handlet hos www.sminge.dk, hvor det lykkedes mig at opnå en pæn rabat ved et større indkøb for et par år siden.

For tiden handler jeg hos den ligeledes danske forhandler www.carls.nu, som har et meget stort udvalg af slibemidler, et meget overskueligt website med mange oplysninger om produkter og slibemetoder, meget rimelige priser samt hurtig - og gratis - levering.

Senest viste det sig at firmaet også har en meget generøs returpolitik: Jeg bestilte slibebånd til min lidt ældre AEG 100 mm båndsliber, som jeg ikke havde brugt i adskillige år. Efter få minutters slibning brød maskinen desværre irreversibelt sammen. Kuglelejerne var ødelagte og kunne ikke udskiftes.

Jeg stod så med slibebånd (100x560mm) for kr. 450 og ingen båndpudser. Den nye båndpudser, som jeg besluttede mig at købe (Makita 100x610mm 9404J 1010W), bruger slibebånd, som er 50 mm længere. Jeg kontaktede Carl Præst og beskrev problemet, hvilket resulterede i, at han refunderede hele beløbet (inklusiv det bånd, jeg havde brugt) og sendte nye bånd, som passede til Makita båndsliberen.

Så nu er www.carls.nu inkluderet på min liste over velassorterede og imødekommende leverandører, som tager sig godt også af små kunder som Trædrejeren i Krattet.

















































































 

Drejeredskaber

Alt til trædrejning:
www.toolpost.co.uk, England
www.Axminster.co.uk, England

















































































 

Dele til reparation af diverse maskiner

Kuglelejer:
http://dk.rs-online.com/web/p/kuglelejer/7192033/?sra=pstk.

Kul til elmotorer:
http://www.elektronico.dk

Dele til Dolmar og Makita kædesave:
http://www.kettensaege-shop24.de/, Tyskland

















































































besøg siden 2014 =