Slibning af drejestål



Drejestålet slibes på en korn 80 aluminiumoxide slibesten.
En af de mest kritiske - og besværlige - opgaver, når man beskæftiger sig med trædrejning, er slibning af drejestål.

Jeg har selv været igennem en række forsøg - og udgifter - inden jeg har fundet den optimale opstilling til hurtig og præcis vedligeholdelse af skæret på mine drejestål med minimalt "forbrug" af drejestålet under slibningen/skærpning af skæret.

Under dette menupunkt har jeg forsøgt at beskrive mine erfaringer med slibning af drejestål, som tidligere har ligget spredt på hjemmesiden.

Jeg har bevaret beskrivelserne af "gamle" erfaringer, som i dag er overhalet af udviklingen af slibemetoder, i håb om, at de kan være til nytte for andre nybegyndere der - lige som jeg selv - langsomt er blevet gråhårede under deres forsøg på at opbygge den optimale slibeopstilling.

Hvis du vil vide mere, findes der en meget detaljeret gennemgang af forskellige typer slibehjul og deres egenskaber på: Grinding wheel and abbrasives basics.

Se også mine seneste indlæg under "VÆRKSTEDET I DAG"
kort om M42 bowl gouge fra Crown Tools.
kort om De stål jeg normalt bruger til udhulning af skåle.
udførligt om Slibning af drejestål generelt.
















































































 

VÃ¥dsliber - Tormek

Den første slibemaskine jeg anskaffede til slibning af drejestålene var en Tormek T-7 vådsliber. Den fungerer upåklageligt og giver nogle superskarpe drejestål. Den har imidlertid den store ulempe, at slibningen tager meget lang tid - samt at det er umuligt i praksis, at anvende den til at justere formen på drejestålene.

Indstillingen er besværlig og rammer man ikke nøjagtig den samme indstilling som sidst for et givet drejestål, tager det uforholdsmæssig lang tid, før hele stålets skærende flade er slebet. Specielt hvis det drejer sig om forskellige typer drejestål.

Tormek vådsliberen som jeg anskaffede kort efter min debut som trædrejer. Fungerer udmærket, men er meget langsom.
Jeg anvendte tidligere (2013 - 2014) vådsliberen til alle mine skrabere, som blev slebet med den samme vinkel bestemt af et plant anlæg (se billedet), som ikke blev ændret undervejs. Brugt på den måde fungerer vådsliberen nogenlunde.

Med vådsliberen leveres at udmærket diamantafretter, som anvendes til at skrælle det yderste lag af stenen så der kommer "friske" korn frem og stenen igen kan slibe.

Glemmer man afretningen, virker slibestenen nærmest som en polerskive, som næsten intet fjerner. Og så tager det endnu længere tid at slibe drejestålene.

Torkmek vådsliberen blev solgt forleden (maj 2019) så der kunne blive plads til CBN sliber nummer 2.
Skraberen slibes på en Tormek vådsliber. Også skrabere skal slibes jævnligt.
















































































 

Aluminium Oxid (Bosch bænksliber)

Jeg har anskaffet en Bosch bænksliber (GSM 175), som dækker mine behov for hurtigt og nemt at holde drejestålene superskarpe.

Da det omsider lykkedes mig, at finde en leverandør, som havde 175mm oxidslibesten, blev de monteret på bænksliberen sammen med et styr fra Tormek. Jeg er i dag (2015 - 2017) helt gået over til bænksliberen og anvender kun meget sjældent Tormek vådsliberen.

Et par ting er gode at have i baghovedet, hvis man overvejer, at anskaffe en bænksliber: Start med at kikke på hvilke slibeskiver man vil kunne bruge. Det er ikke smart, at købe slibemaskinen først - for derefter at opdage (som jeg gjorde), at de slibeskiver, man ønsker at bruge, ikke passer til maskinen.

En diameter på 200 mm, bredde 25 mm og et centerhul på 32 mm lader til at være standard for mange europæiske skiver. Engelske og Amerikanske mål er sædvanligvis i tommer, hvilket gør situationen endnu mere uoverskuelige.

Desværre kræver min egen bænksliber en diameter af skiven på 175 mm, hvad der gør det næsten umuligt, at finde en korn 80, hvid aluminium-oxid skive.

Når du har fundet en passende slibeskive (besøg for eksempel Scantool hjemmeside), kan du begynde at lede efter en maskine, der passer til stenen. De fleste (inklusiv undertegnede) gjorde tingene i modsat rækkefølge - og fortryder det bittert nu.

Opsætningen af Bosch bænksliberen med to korn 80 aluminiumoxid slibesten. Den til venstre med Tru-Grind holderen, og den til højre med et fast anlæg monteret så vinklen passer til skrabere.
Den uundværlige diamant-afretter til slibestenene. Det er helt nødvendigt, at rense/afrette slibestenen forholdsvis ofte.
I dag (2015 - 2017) anvender jeg stort set kun bænksliberen med aluminiumoxid slibesten. Den sliber hurtigt, både bowl-gouges og skrabere, hvilket er praktisk, når drejestålene normalt skal slibes adskillige gange under drejningen af skålen.

Når vinklerne er indstillet en gang for alle, tager det kun få sekunder, at skærpe stålene. En forudsætning for at bænksliberen virker efter hensigten er, slibeskiverne holdes rene med en passende diamant-afretter.

Et uundværligt hjælperedskab til at holde bænksliberens slibeskiver rene og effektive er den lille diamant afretter (se billedet), som bruges til at "skrælle" det alleryderste lag af slibestenen så nye, friske og skarpe slibekorn bliver blottede.

Undlader man den jævnlige afretning af stenen vil den på kort tid blive fyldt med sliberester og - i stedet for at slibe - blot generere varme med det resultat, at drejestålene anløber blåt og, hvis man er meget uforsigtig, mister hærdningen.

På længere sigt bør man være opmærksom på, at stenens diameter langsomt aftager under brug. Det betyder, at man - hvis man anvender en eller anden form for jig (holder) til at styre slibningen - må rette jig'ns slibevinkel ind til en mindre stendiameter.















































































 

Cubic Boron Nitrid (CBN) med en langsomt kørende bænksliber

Her ses den færdige CBN slibeopstilling. Bemærk Raptor Setup tools, Tru-Grind jig'en, det hjemmelavede afstandsstyr, der sikrer, at præcis 50 mm af drejestålet stikker ud af OneWay og Tru-Grind jigs inden drejestålet spændes fast i jig'en før slibningen.
Jeg har i de seneste måneder (efterår 2017) arbejdet med at opbygge en helt ny slibeopstilling baseret på en langsomt gående bænksliber (1.400 rpm) med to 8" (200mm) CBN slibehjul, det ene korn 80, det andet korn 180. Det har været en lang og besværlig proces uden garanti for en bedre slibning af drejestålene.

I forgårs (28. november 2017) prøvede jeg for første gang, at anvende den nye opstilling til slibning af både skrabere (korn 80) og bowl-gouges (korn 180) i forbindelse med fremstilling af nogle cylindriske holdere i Elm til vores blyanter (som før var anbragt i tilfældige glas i vindueskarmen).

Til min store glæde viste det sig, at CBN slibehjulene i enhver henseende var mine gamle Aluminiumoxid slibesten aldeles overlegne. Skærene blev skarpe som rageknive og det var meget nemt og hurtigt, at justere faconen på skæret uden at stålet anløb blåt.

Tidligere krævede det en del tid, hvis faconen på skæret efter mange slibninger efterhånden havde mistet den oprindelige facon og skulle rettes op igen. Med CNB slibehjulene tog det ingen tid - og selv med længere tids slibning, blev der kun genereret ubetydelig varme.

Nogle af mine bowl gouges var efterhånden blevet meget spidse. Med CBN hjulene tog det kun nogle få sekunder, at slibe spidserne bredere, så skæret igen lignede den oprindelige slibning.

Som et ekstra plus genereres der kun meget lidt varme under slibningen. Blå-anløbning under slibning har jeg endnu ikke set.
Forskellige setup skabeloner til indstilling af slibevinklen på de to bænkslibere. Med Raptor værktøjet kan vinklen for gouges hurtigt og nemt indstilling på begge maskinerne.

De hjemmelavede skabeloner fungerer på nøjagtig samme måde som Raptor, men kan fremstilles på en eftermiddag med en stiksav og en båndpudser (korn 320), af en stump 3 mm aluminiumplade.
Jeg har efter nogen overvejelse (maj 2019) besluttet, at beholde min gamle Bosch bænksliber, nu forsynet med to finkornede CBN slibehjul (200x25 med 32 mm hul)

Det giver det problem, at det er umuligt på øjemål at indstille vinklerne både på siden til slibning af bowl gouges men også på det plane anlæg til skraberene.

Jeg har derfor anskaffet et sæt Raptor Setup tools til indstilling af slibevinklen for gouges.

Efter at have kikket lidt på Raptors design, fremstillede jeg selv tre tilsvarende (men knapt så elegante) setup skabeloner til det plane anlæg. Anlæggene svarer til indstilling af skrabernes vinkel på 65°, 70° eller 75°.

Da jeg havde målt efter, viste det sig, at jeg sædvanligvis har anvendt 70° for mine skrabere.

Så med disse slibeopstillinger kan jeg nu anvende de grove CBN slibehjul (korn 80 til skrabere og korn 180 til gouges), når der kræves lidt mere bearbejdning af stålene og de fine CBN hjul på den gamle bænksliber, når drejestålene kun behøver en opretning af selv skæret.

Den gamle Bosch bænksliber (500 Watt) er egentlig beregnet til to 175 mm slibesten og lyder noget anstrengt under opstarten med det - foreløbig? - ene CBN hjul (som vejer ca. 500 gram mere end de originale slibesten).

Når den først er i gang, går det imidlertid fint. Den kører ca. 2.800 rpm, altså dobbelt så hurtigt som den langsomtgående Axminster-maskine. Selve Bosch-maskinen er i øvrigt lavet solidt med en 18 mm aksel og store kuglelejer, så jeg er ikke særligt bekymret for holdbarheden.

Prisen på hele udstyret gider jeg ikke at tale om, men det løber selvfølgelig op. På den anden side sparer jeg jo en del ved at beholde min 17 år gamle Skoda Octavia stationcar i stedet for at købe en ny BMW X5M stationcar til kr 2.247.395,-...

Den gamle Bosch bænksliber (500 Watt) er egentlig beregnet til to 175 mm slibesten og lyder noget anstrengt under opstarten med de to tunge CBN hjul, men kører fint (2.800 rpm), når den først er kommet op i hastighed.
For nylig (maj 2019) har jeg anskaffet endnu Axminster langsomtgående (1.400 rpm) bænksliber til erstatning for Bosch bænksliberen med de to fine CBN slibesten.

Den gamle Bosch bænksliber blev ført tilbage til sin oprindelige stand, med Aluminium Oxid slibesten (én hvid og den originale grå)

Prisen på Axminster maskinen var "kun" kr. 1.400 inklusiv transport, hvilket må siges at være meget rimeligt. Maskinen er kinesisk, vejer 30 kg og er bygget som en kampvogn. Men selvom finishen ikke helt står mål med Bosch, fungerer den udmærket.

Ny opstilling med CBN slibestenene fra Bosch maskinen. Tru-Grind holderen er anbragt på venstre side og Tormek styret til højre.

Tormek styret kan, udover slibning af skrabere, også anvendes til slibning af knive, høvlblade og stemmejern. Som beskrevet ovenfor er det nemt at finde tilbage til vinklen, når der skal slibes skrabere, med de hjemmelavede setup skabeloner.
Med de seneste opgraderinger/modifikationer, håber jeg, at jeg omsider (maj 2019) har hævet mit system til slibning af drejestålene til samme niveau som Stratos drejebænken. Det har været en besværlig proces, som har strakt sig over 2 år og som har medført betragtelige udgifter

Det er imidlertid min erfaring som håndværker og videnskabsmand, at det på langt sigt betaler sig at sørge for, at redskaberne er i orden.

Se også mit seneste indlæg under "VÆRKSTEDET I DAG"
Slibning af drejestål generelt.

samt disse Youtube links:
CBN Grinding Wheels - What You Need to Know
How I changed my bench grinder forever with CBN wheels!
















































































 

Holder til slibning - Tru-Grind

Tru-Grind holderen med spændeanordningen til fastholdelse af drejestålet og den lange arm, som styrer stålet under slibningen.
Her er en bowl-gouge spændt fast i holderen; men 50 mm af stålet ragende ud i højre side.
Drejestålet slibes på en korn 80 aluminiumoxide slibesten.
Anlægget for Tru-Grind holderens lange arm. Ved at forskyde anlægget frem eller tilbage bestemmes vinklen på skærefladen af stålet.
Du finder detaljerede oplysninger om Tru-Grind systemet på dette Youtube link: How to use the Woodcut Tru-Grind Sharpening System































































































































































 

Holder til slibning - Wolverine Oneway

Du finder Oneway holderen på flere af billederne under de forskellige punkter. Jeg han også anbefale disse youtube links, som illustreret princippet for Oneway holderens funktion:

1. Sharpening Turning Tools
2. Woodturning how to set up a Oneway Wolverine sharpening jig
3. Using Raptor Setup Tools

Jeg har selv anvendt Oneway holderen utallige gange siden jeg konstruerede den første slibeopstilling med CBN slibehjul og kan bekræfte, at den fungerer aldeles fremragende. Den er efter min mening mere stabil og nemmere at anvende end Tru-Grind holderen.















































































 

Historien om opbygning af min nye slibeopstilling med CBN hjul

Min nuværende opstilling med to korn 80 aluminiumoxid slibesten. Til venstre er monteret en Tru-Grind jig til slibning af gouges og på højre side et plant anlæg til slibning af skrabere.
Et helt afgørende faktor i trædrejning er slibning af drejestålene. Uden skarpe drejestål er arbejdet ved drejebænken besværligt og resultatet tvivlsomt.

Det gælder specielt hvis træet er inhomogent med en blanding af hårde og bløde områder, som det meste af det træ jeg anvender.

Er stålet ikke skarpt, vil blødere områder ikke blive skåret af, men i stedet for nærmest blive revet af med dybe tear-outs som resultat.

Søger man på youtube efter "sharpening" + "gouges" finder man en mængde kompetente personers opfattelse af, hvordan man bedst sliber sine drejestål.

På det seneste er dukket en nyt begreb op blandt de kendte metoder, hvor de traditionelle slibehjul fremstillet af aluminiumoxid er erstattes af slibehjul fremstillet ved at en afdrejet metalskive på randen er forsynet med korn af Cubic Boron Nitrid, (forkortet CBN).

Så prøv igen at søge på youtube efter: "sharpening" + "gouges" + "CBN" og du vil finde en lang række af trædrejere, som begejstret anbefaler disse nye slibehjul.

Jeg er selv efterhånden blevet overbevist om de nye slibehjuls gode egenskaber og er i færd med (august-september 2017) at opbygge at ny slibeopstilling baseret på to CBN slibehjul. Nedenfor vil jeg forsøge, at beskrive nogle af de problemer, jeg indtil videre er løbet ind i...

Jeg har efter lang overvejelse besluttet, at den nye opstilling skal bestå af en robust bænksliber, som kører med ca. halv hastighed, (1.425 rpm mod de normale ca. 2.900 rpm) samt to 200 mm CBN 200 slibehjul.

Det lyder jo meget enkelt, men viste sig, at være knap så simpelt. For det første havde jeg det største besvær med at finde en egnet bænksliber til 200 mm slibeskiver og med en hastighed på 1,425 rpm. Der findes adskillige i USA, men det er besværligt og dyrt at købe i USA, dels lægges der told på købet, dels er det svært at vide om akseldiameter/bøsninger og centerhullet i slibestene passer sammen, dels er mange US maskiner til 110V. Så den løsning blev opgivet.

Axminster i England har jeg gode erfaringer med fra adskillige tidligere køb og så er forsendelsesomkostninger overraskende lave: kun godt £8,5 (ca. kr. 70); mindre end det kostede mig at sende en skål til Sønderjylland for nogen tid siden. Så det endte med at blive deres "Trade" model: Axminster Trade Series AT8SRG2 Slow Running Grinder til en pris af £160 (dkr 1.300).

Tilsyneladende nøjagtig samme maskine kan i øvrigt købes i Danmark under forskellige navne (og priser): Holtzmann Bænksliber DSM200 DS, Bænksliber Luna MSG200H, Bænksliber MD3220HD - ingen af dem dog i "Slow Speed" version. Så det er ikke kun Axminster, der fører kinesiske maskiner.

Nogle dage senere kom posten slæbende med den 30 kg tunge pakke. Ved nærmere eftersyn viste det sig at være en noget billig kinesisk maskine af tvivlsom udførelse. Heldigvis behøver CBN slibehjul ikke de to afskærmninger af skiverne, hvorved noget af det billige tilbehør forsvandt sammen med blikafskærmningerne. Læs i øvrigt mit udkast til et review på Axminsters website:

"I am currently building a grinding setup for re-shaping and sharpening my woodturning tools using 200 mm CBN grinding wheels. To this end I decided to get a slow running bench grinder capable of accommodate 8" wheels and purchased the Axminster AT8SRG2 Slow Running Grinder.

The grinder is classified as a "Trade" model and my expectations were thus quite high. Judging by the weight of the grinder (30 kg) and a power consumption of 900W the label "Trade" might be justified.

The problems started when I read the instruction for the OneWay Wolverine Grinding Jig: Remove the rubber feet of the grinder and mount it on a solid platform together with the two supports/guides included in the Wolverine Grinding Jig. Without the rubber feet the grinder was rocking, the base of the grinder having its highest points on the longer sides
between the holes for mounting.

To correct this about 2-3 mm material had to be removed (with a belt sander) to create a flat surface that could be mounted on the platform.

The second problem appeared when I measured the diameter of the bushings for mounting the wheels. According to the description the bore size of the wheels is 1.1/4" or 31.75 mm. The actual diameter of the bushings (measured with a digital calliper) were 31.9 mm, i.e., 0.15 mm larger than the bore size which implies: That either the description - or my calliper must be incorrect.
Furthermore, the bore of the bushings was several 1/100 mm larger that the diameter of the shaft making it a quite "loose fit". - not what one would expect for a "Trade" quality machine. Finally, machining of the shaft was quite primitive with a variation of several 1/100 mm when rotating the shaft. It would be a great help/service for your customers if these critical dimensions (i.e., diameter of the shaft, diameter of the bushing and the bore size of grinding wheels were specified in the description with an accuracy of 1/100 mm).

In conclusion: An Axminster Trade model is
not a high quality piece of machinery but rather a low cost Chinese grinder - which by the way is sold with different brand labels from a number of other companies.

However, the bearings, the motor and the shaft (which are the important features) seems to be acceptable. Just be prepared to do a bit of homework to make it work with this type of setup."


Axminster fører desværre kun CBN hjul på 6", så CBN slibehjulene er bestilt hos The Toolpost i England og skal begge være 8"/200 mm x 25 mm med noget, der svarer til korn 180 til en pris af £135 per styk + £40 i forsendelse svarende til næsten dkr. 3.000 i alt; så det er just ikke nogen helt billig fornøjelse.

I øjeblikket venter jeg så på de to CBN slibehjul fra The Toolpost. Slibehjulene er desværre i restordre og kommer først i midten af september 2017 !!!. Mellemtiden kan jeg så spekulere på, om slibehjul og bøsninger passer sammen, i.e. hvor stor forskellen mellem 32 mm og 1.1/4" (31.75 mm) er i virkeligheden.

Jeg han i øvrigt anbefale Peter Hemsley's beskrivelse af CBN grinding wheels. Der er mange gode og interessante overvejelser om hjulenes egenskaber og brugen af disse slibehjul. Læs også hans advarsel om tilpasning af bøsninger på bænksliberens aksel.

Odds i øjeblikket er, at diameteren på bøsningerne er større end - eller den samme som hullet i slibeskiverne således at tilpasningen i værste fald kun kræver slibning af nogle 1/100 dele mm af bøsningerne.


Seneste nyt den 6. september 2017

Det er desværre ikke altid, at tingene går helt efter planen. Det viste sig, at The Toolpost havde leveringsproblemer og ikke kunne sige, hvornår de kunne levere de to CBN hjul, jeg havde bestilt. Så efter nogen overvejelse (og en måneds venten) annullerede jeg ordren og begyndte at lede én gang til på nettet efter en anden leverandør.

Det viste sig - ikke helt uventet - at være svært at finde 200 mm CBN hjul, der kunne passe på den nye bænksliber. Langt de fleste slibehjul er lavet så de passer på en given akseltykkelse. De "normale" diametre er tilsyneladende 5/8" (15.875 mm) og 3/4" (19.05 mm) - og akseldiameteren på min maskine er 18.05 mm !!

Det endte - efter endnu flere grå hår i hovedet - med at jeg bestilte to CBN slibehjul hos WoodTurners Wonders (ja, det hedder firmaet virkelig) i USA, ét 80 grit og ét 180 grit. De havde i det mindste hjulene på lager og afsendte dem samme eftermiddag. Så nu går tiden igen med at vente - og med at spekulere over hvordan jeg får udlignet forskellen mellem en aksel på 18.05 mm og et hul på 19.05 mm. Et andet problem er, at længden af akslen fra motoren til gevindet begynder er ca. 50 mm, mens bredden af CNB hjulets nav er 32 mm, hvilket vil kræve adskillige spændeskiver for at fylde de 18 mm aksel, der mangler for at møtrikken kan få fat. Og spændeskiver er ikke sagen, når hjulet skal køre uden sideværts slingren da trykket fra møtrikken på hjulets nav ikke kan forventes at blive helt jævnt. Så problemer er der nok af...!

Jeg kan for eksempel nævne, at aluminium fra en øldåse har en vægtykkelse på 0.10 mm mens en eddikeflaske (plastik) er lavet af PE med en vægtykkelse på 0.40 mm. Der skal vel være nogle få 1/100 mm forskel antager jeg, så måske???. Om det er muligt, at anvende et af disse materialer til at tilpasse hjul til aksel vil tiden vise. Hvis det hele lykkes, har CBN hjulene fra WTW den fordel at de er bredere (38 mm) og har afrundet overgang mellem side og flade, men ikke som hjulene fra Toolpost har en slibende overflade på et stykke af siden. Men man kan jo ikke få alt!

Den nye low speed bænksliber fra Axminster. Bunden af fundamentet er slebet af med båndpudser, så bunden nu er plan også uden gummifødderne. Afskærmningerne i begge sider er fjernet sammen med anlæg og beskyttelses - plastik - pladerne. Endelig er lampen pillet af. Den lyste med styrke omtrent som et stearinlys! Selve 900W motoren med aksel og lejer ser heldigvis ud til at være ok. CBN hjulene er en del tungere end almindelige stenhjul og kræver større motor for at komme op i hastighed nogenlunde hurtigt.
Monteringspladen for den færdige opstilling. Den mindre plade har kun til formål at hæve bænksliberen så afstanden mellem slibehjul og bundpladen er 16,5 mm (6.1/2") som anbefales i monteringsvejledningen for OneWays Wolverine slibeholderen.
Bøsningen mellem slibehjul og aksel består af to afdrejede dele: Den ene skive er med en 32 mm tyk "hals", som skal passe til hullet i slibeskiven, den anden med en plan flade mod "halsen".
Læg mærke til den meget grove bearbejdning af bøsningens overflader på billedet til højre. Hvis det er standarden for Axminsters "Trade" kvalitetsniveau, er det ikke imponerende.

Seneste nyt den 19. september 2017

Jeg havde knapt afsendt min bestilling til firmaet i USA før helvede brød løs: Orkanen Irma raserede det meste af Florida og højt op i Georgia - hvor firmaet WoodTurners Wonders befinder sig. Det betød, at USPS på grund af orkanen indstillede postbehandlingen den 15. september og nogle dage frem.

I øjeblikket ligger mine to CBN slibehjul i Danmark hos Told og Skat, som efter min erfaring er ret langsomme og for overhovedet at foretage sig noget skal bestikkes med kr. 160.

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at det ofte er toldbehandlingen, der er den del af varens rejse, der varer længst tid...

Fortsættelse følger når de to CBN slibehjul er ankommet fra USA...

Seneste nyt den 28. september 2017

Efter en del forsøg på at få de to CBN hjul til at løbe uden slør og kast på Axminster bænksliberen gav jeg op: Det er simpelthen umuligt! Og hvad gør man så? Ja man kikker i telefonbogen og leder efter et maskinværksted i nærheden. Og dér var jeg heldig: Michael Nøhrs maskinværksted i Nørre Alslev på Falster viste sig, at være løsningen på mine problemer.

Mit besøg på værkstedet i går medbringende bænksliberen og de to CBN slibehjul resulterede i en lang snak med indehaveren Mikael Nøhr om montering af slibehjulene på bænksliberen. Akslen blev målt med præcisions udstyr, som viste, at akslen kastede nogle få 1/100 mm, hvilket Mikael dog mente var uden betydning. Selvom han ligesom jeg selv var skeptisk, når det drejer sig om maskiner produceret i Kina, blev maskinen godkendt.

Besøget endte med, at han lovede at lave et sæt bøsninger (2 per hjul), som kunne få de to hjul til at løbe korrekt - uden øldåseblik og spændeskiver. Det ville kræve, at boringen i de to hjul blev øget, idet udligning af den oprindelige forskel mellem boring og aksel (19.05 - 18.05) var for lille (0.50 mm) til fremstilling af bøsningerne.

Han lovede endvidere, at afprøve monteringen af hjulene og pointerede samtidig, at det ville være uklogt, at afmontere hjulene, efter monteringen. Sandsynligheden for at ødelægge monteringen var stor. Der skal jo blot nogle få 1/100 mm mellem korrekt montering og slør og kast.

Prisen for monteringen kender jeg ikke endnu, men er efterhånden også ligeglad. Det vigtigste for mig er at få et slibesystem, der er perfekt. Og hvis CBN hjulene holder hvad de lover, skulle det forhåbentlig blive en engangsforestilling.

Så i dag (den 28. september) er humøret lidt bedre på skålefabrikken i Krattet...

Så lykkedes det omsider, at afprøve den nye opstilling til slibning af drejestål.

Tirsdag den 24. oktober 2017 - efter næsten to måneders venten - hentede jeg bænksliberen hos Michael Nøhr med de to CBN slibehjul monteret med de drejede bøsninger. Og så var det ret spændende, at afprøve den i praksis.

Begge slibehjul løb tilsyneladende perfekt - indtil jeg forsøgte at slibe et gammelt HSS drejestål. Det højre hjul fungerede helt efter hensigten, mens det grove (80 grit) i venstre side "hoppede" en smule op og ned og sleb derfor kun med ca. halvdelen af omkredsen under ret kraftig rysten.

Da hjulet blev afmonteret, viste det sig, at boringen af bøsningen var omkring 0,06 mm større end diameteren af akslen. Resultatet er naturligvis, at hjulet hopper 0,06 mm op og ned - og det kan tydelig mærkes, når der slibes.

Jeg orkede ikke, at levere sliberen tilbage til Michael (men gør det nok senere), så jeg ledte efter et eller andet materiale, som var 0,03 mm tykt. Det viste sig, at beskyttelsespapiret på hæfteplasterne i min nødhjælpskasse netop var de krævede 0,03 mm tykke.

Så et stykke blev klippet af og rullet stramt omkring akslen. Bøsningen kunne nu netop skubbes på plads, uden at papiret blev ødelagt. Hjulet blev monteret igen og løb nu til min store tilfredshed helt perfekt. Efter fastspænding af hjulet tror jeg ikke, at det har nogen betydning, at hjulets rette placering på akslen er sikret med et stykke hæfteplasterbeskyttelsespapir.

Den første afprøvning af CBN slibehjulene på et par af mine drejestål viste i øvrigt, at de aldrig før har været så skarpe, at slibningen kun tager kort tid samt at der kun produceres meget ringe varme under slibningen.

Så alt i alt er jeg meget tilfreds med resultatet af mine anstrengelser og er overbevist om, at det vil gøre drejearbejdet en del lettere i fremtiden.

Tilbage står så, om jeg har lyst til at sælge den gamle opstilling. Jeg vil nok først undersøge, om der findes CBN slibehjul, der uden videre passer til den og så måske forsyne den med CBN hjul. Jeg har også en Tormek 7 stående, som jeg aldrig bruger. Men opdagede under min søgning på nettet, at det findes CBN slibehjul, der er lavet specielt til denne Tormek model og som uden videre kan erstatte den eksisterende vådslibesten med et langsomtkørende CBN slibehjul - og som ikke behøver vand undervejs.

















































































 

Den perfekte slibeopstilling ?

Oversigt over de tre slibemaskiner, som jeg efter års eksperimenter - og en del udgifter - er nået frem til, dækker de slibebehov jeg kan komme ud for.
Efter den seneste tilføjelse til mit slibearsenal, tror jeg omsider, at jeg har redskaber til de fleste slibeopgaver: Én langsomtgående (1.450 rpm) bænksliber med CBN slibehjul korn 80 og 180 samt én (1.450 rpm) med to korn 360 slibehjul - samt den gamle Bosch bænksliber (2.800 rpm) med korn 80 aluminiumoxid slibehjul (lyserød og grå) til almindelige slibeopgaver.

Som vist på billedet herover er begge de langsomtgående maskiner forsynet med Oneway styr til drejestål i den ene side (korn 180 og 360). I den anden side har den ene maskine Oneways styr til slibning af skrabere (korn 80) og den anden maskine (korn 360) Tormeks anlæg for forskellige af Tormeks jigs (plant anlæg til skrabere, samt forskellige anlæg til slibning af stemmejern og knive (korn 360).

Opbygningen af de to langsomtgående maskiner gør det enkelt at skifte mellem forskellige kornstørrelser (180 -> 360; 80 -> 360) uden at tage drejestålene ud af holderen.

De tre hjælpeværktøjer til indstilling af slibemaskinerne. Øverst et drejestål i Oneway holderen med træklodsen, som sikrer, at nøjagtig 50 mm af drejestålet stikker ud af holderen. Nederst: Til venstre skabeloner til indstilling af slibevinklen for skrabere og stemmejern. Til højre de fire Raptor skabeloner, som sikrer, at afstanden mellem Oneway holderen og slibehjulet er korrekt.

Med Raptor Setup Tools og de hjemmelavede styr til indstilling af vinklen på skrabere er det meget let at reproducere de forskellige vinkler på de to maskiner.

Som kronen på værket lavede jeg i formiddags (maj 2019) et styr til indstilling af slibevinkel (ca. 30 grader) for stemmejern og høvlblade.

For mig har det været noget af en overraskelse, at slibning af drejestål har fyldt så meget i mit drejearbejde. Naivt troede jeg, at når blot man havde en god drejebænk, var man på den sikre side. Jeg er blevet en del klogere undervejs. Fra min Tormek T7 (som nu er solgt) til min almindelige bænksliber med aluminiumoxid slibesten (som nu er degraderet til det, den oprindelig blev købt til for år tilbage) til de effektive CBN slibesten på langsomtgående bænkslibere.

Nu har den gode Vorherre desværre sørget for, at træerne ikke vokser ind i himlen: "CBN slibestenene kører ikke helt perfekt, men kaster nogle få 1/100 mm. Det har jeg - indtil videre - dog besluttet at se stort på. Det har ingen praktisk betydning ved langsomtgånde maskiner, men er dog ret irriterende.

Konklusion

Det man kan lære af mine erfaringer, er, at det er en stor fordel at købe bænksliber og CBN slibehjul samtidig og hos leverandøren betinge sig, at hjul og bænksliber passer sammen. Det betyder, at det i praksis ikke er nogen god ide, at købe CBN slibehjul i USA, som regner alt i tommer, til en bænksliber, der er fremstillet for det europæiske marked, som jo anvender det metriske talsystem.

















































































besøg siden 2014 =