Sten fra Røsnæs...På den nordlige kyst af halvøen Røsnæs vest for Kalundborg - hvor vi har vores sommerhus - ligger de fineste, afrundede sten på stranden som det svært at lade ligge...

Under den sidste istid, som sluttede for ca. 10.000 år siden, lå isen tykt over Røsnæs med isranden mod nord. Da isen smeltede, sleb smeltevandet og bølgerne i forening stenene på stranden glatte og afrundede - både de meget store og de helt små som dem på billedet.

Når man går strandtur langs nordkysten udfor Naturskolen på Røsnæs, er det svært at lade være med at fylde lommerne med de smukke, glatte sten. Især i regnvejr, når stenene er våde, er de utrolig smukke. Og har man forstand på stenarter, vil man tilmed opdage, at mange af stenene er såkaldte ledeblokke, som er bragt til Røsnæs af isen langvejs fra.

Og når man så i tidens løb har hjembragt utallige sten, begynder man at overveje, hvad man kan bruge de fine glatte, afrundede sten til. Min kone, Nina, fik efter et besøg i Island, hvor Søpapegøjer (eller Lunder, som de retteligen hedder) er almindelige, den ide at forsøge, om hun kunne gøre islændinge kunsten efter med stenene fra nordstranden på Røsnæs og lave små søpapegøjeskulpturer efter islandsk forbillede.

 

Hvordan ser Ninas Søpapegøjerne ud?

Ja, de ligner måske ikke modellen, den islandske Lunde, i alle detaljer. Der ligger en del kunstnerisk frihed i portrætterne fra Ninas hånd.

Men med lidt god vilje og en del fantasi, kan man - måske? - alligevel fornemme ligheden med modellen. Nu er Lunder jo ikke fremstillet af sten fra nordstranden på Røsnæs, så det kan aldrig blive helt naturalistiske kopier af modellen.

Her en samling af de farvestrålende papegøjer smukt dekoreret i interessante, komplicerede mønstre.

Under alle omstændigheder er det et muntert indslag i skålefabrikkens daglige virke. Og det skal der jo også være plads og tid til.

Skulle du få lyst til at eje din egen Søpapegøje, kan du skrive til Nina på: nina@flintinge.dk. Og vil du hellere selv lave en Papegøje, finder du Ninas opskrift på, hvordan man laver en Papegøje, ved at klikke på menuen. til venstre.

Skulle du løbe ind i problemer, er jeg sikker på, at du kan få hjælp af Nina, hvis du kommer forbi - eller skriver en mail til hende.

Ellers er det bare med at kaste sig ud i det. Dermed får du jo også muligheden for at forbedre metoden med dine egne erfaringer. Det er meget hyggeligt arbejde, at rode med stenene, limen og akrylmalingen. Endelig er der jo ingen, der siger, at man kun kan lave Papegøjer af stenene.

Der er masser af muligheder... 

Hvordan laver man Søpapegøjer?

Det første man skal gøre, er at drage på en stenindsamlingsudflugt til nordsiden af Røsnæs medbringende en rummelig rygsæk. Turen går først til Kalundborg og dernæst de ca 15 km ud ad Røsnæsvej til Naturskolen, hvor man kan parkere (og i sæsonen kan spise sin medbragte mad eller besøge restaurant Edderfuglen).

Når man er mæt og glad vandrer man ad stien, der udgår fra Naturskolen mod nord til stranden. Og finder dér flere sten end man kan bruge resten af sit liv.

Det er i øvrigt et fint vand til havørredfiskeri og klart, rent vand at bade i. Selvom der ikke er sandstrand, er de afrundede småsten fine at træde på med bare tæer. Når du alligevel er der, skal du også lægge mærke hvordan smeltevandet har slebet også de meget store sten helt glatte, hvilket bekræfter, at bare man har tid nok (10.000 år for eksempel), kan man slibe selv meget store sten glatte og fine.

Rigeligt forsynet med glatte småsten i forskellige størrelser er man klar til at lave sin første Søpapegøje. En papegøje - "model Nina" - består af 4 sten: 2 fødder, èn krop og èt hoved. Problemet - det sværeste - består nu i at få stenene til at hænge sammen så solidt, at papegøjen ikke falder fra hinanden ved det mindste uheld.

Illustration af kritiske trin i fremstilling af en Papegøje. Øverst, venstre: Boring af huller til kobbertråd; Øverst, højre: Samlede Papegøjer før afpudsning af Plastic Padding under fødderne; Nederst, venstre: Slibning Araldit+sand omkring sammenføjningerne mellem stenene; Nederst, højre: Start af maling med Akrylmaling.

Efter en del forsøg - de fleste mislykkede - er Nina nået frem til, at der skal bores et 1-2 mm hul 5-8 mm ned i de to stenflader, der skal hænge sammen. Boringen sker med en Proxxon minibore-/fræsemaskine forsynet med et diamantbor, der roterer med 20.000 rpm .Boringen sker under vand for at køle boret under boringen (se billede øverst til venstre). Dernæst limes (med Araldit rapid) et passende stykke 2,5 kvadrat kobbertråd hvor enderne er klemt flade i en skruestik (så limen får bedre fat)  i det ene af de to huller. Når limen er hærdet, fyldes det andet hul af samlingen med Araldit og de to sten samles og støttes, så stenene sidder i de(n)  rette vinkel (se billedet øverst til højre).

Når den anden limning er hærdet, blandes Araldit og fint, tørt sand (fra Dueodde på Bornholm, hvis det skal være helt perfekt) og fordeles omkring den første sammenlimning for at stabilisere sammenføjningen af de to sten.

Det er svært, at finde gode stenfødder, som er plane i bunden og som er nogenlunde lige store. Derfor er det for det meste nødvendigt at justere trædefladen med Plastic Padding, der smøres på i rigelige mængder. Derefter anbringes papegøjen på et plastunderlag, rettes op og holdes på plads indtil Plastic Padding'en er hærdet.

Endelig slibes undersiden af fødderne (Plastic Padding) med sandpapir og hoved-krop og krop-fod sammenføjningerne med en diamant fræser (Araldit+sand) (Billedet ovenfor, nederst til venstre).

Resten giver sig selv: Papegøjen males med Akrylmaling, dekoreres bagefter med Prosca AkrylTusch og bliver til slut sprøjte-lakeret med en klar beskyttende lak. - God fornøjelse...besøg siden 2014 =