Rottebekæmpelse i Krattet   (Revideret 11. oktober 2020)

En af ulemperne ved at bo midt i skoven med en å i baghaven er ROTTER! Første gang vi opdagede rotter ved fuglebrættet kontaktede vi naturligvis straks kommunen, som sendte deres "rottemand" ud for at se på sagerne. Han oplyste os om - hvad vi egentlig godt vidste - at fodring af fugle tiltrækker rotter og bør undgås. Det var vi kede af at høre, idet vi har meget glæde af foderbrættet og fuglene. Vi har indtil videre talt hele 42 fuglearter omkring foderbrætter, i haven og i den omliggende skov.

Vi begyndte derfor at undersøge, hvordan man kunne slippe af med rotterne uden at anvende gift som, udover at ramme rotterne, også skader rottens naturlige fjender såsom vores natugle, der holder til på naboens skorsten. Det har taget nogen tid at blive klog på, hvordan man bedst løser rotteproblemet og har undervejs resulteret i flere indlæg på min trædrejerhjemmeside. Indlæggene er skrevet over en periode på et par år og en statusbeskrivelse kunne derfor være relevant.

Vores opstilling består af følgende komponenter:

 1. Et fuglebræt placeret omkring 2 meter fra vore spisestuevindue. Der ligger altid spildt foder under fuglebrættet.
 2. En 2 watt LED lampe i vindueskarmen. Lampen belyser området under fuglebrættet og er tændt døgnet rundt.
 3. Et vildtkamera som efter behov kan filme området omkring fuglebrættet natten igennem og således afsløre om der er rotteaktivitet.
 4. En bevægelsesføler som dækker området omkring fuglebrættet. Føleren er forbundet til lampe i stuen, som tænder ved bevægelser i nærheden af fuglebrættet.
 5. Et mellemklasse luftgevær med kikkertsigte (Pris ca. kr 3.000).
 6. En skydestilling med et specialkonstrueret anlæg til luftgeværet i vores carport ca. 10-12 meter fra fuglebrættet.
 7. En svag 2 wat LED lampe i carporten, som belyser området fra hoveddøren til skydestillingen (så man ikke støder ind i noget undervejs til skydestillingen).
 8. En vigtig detalje i hele systemet er at anvende samme lokkemad (her mejsekugler) både til fuglene og i rottefælderne.

Succesrate over en periode på 2 år:

Status i øjeblikket er 58 nedlagte rotter. Langt de fleste er skudt med luftgeværet fra skydestilingen i carporten. Resten er nedlagt med smækfælder anbragt langs væggene i carporten behørigt afskærmet så hunde, katte, pindsvin samt fugle ikke kan komme til skade. Det bør bemærkes, at de seneste 5-6 rotter blev nedlagt med et perfekt skud i hovedet takket være det nye anlæg til luftgeværet. Selv små, meget hurtige/nervøse rotteunger, som kun opholder sig under fuglebrættet i få sekunder ad gangen, kan rammes uden problemer, idet anlægget kan fastholde geværet/sigtet på det sted, hvor rotten sidst hentede sine fuglefrø.

Som resultat af vores indsats har vores ejendom været fri for rotter i lange perioder (mange måneder). De få rotter vi ind imellem stadig opdager ved fuglebrættet (i.e., når bevægelsesfølerens lampe i stuen lyser), bliver skudt med det samme.

Hvor på hjemmesiden finder jeg detaljerne?

 1. Rottekrigens første fase
 2. Rottekrigens anden fase
 3. Rottebekæmpelse ved fuglebrættet (Slideshow)
 4. Konstruktion af anlæg til luftgevær (Opdateret 28. september 2020)

Uforudsete vanskeligheder - Figner!

Vi fik for et par dage siden (25. september 2020) forklaringen på enkelte rotters ændrede opførsel: Rotter kan tilsyneladende bedre lide modne figner fra vores figentræer end fuglefrø! Hvad vi troede, var fugle, der hakkede i fignerne på træerne, viste sig at være rotter, som passerede bevægelsesføleren og tændte lampen i stuen på vej til det største af figentræerne, hvor de gjorde sig til gode med fignerne. Dagen efter fangede vi en mindre rotte i en smækfælde med et stykke frisk figen som lokkemad.

Det lavede lidt kludder i vores bekæmpelsesstrategi, som jo hviler på den forudsætning, at der ét og kun ét rotte-fodringssted på matriklen, nemlig under fuglebrættet.

Jeg fik kort efter ram på en større rotte på vej til fignerne - hvorefter vi plukkede de modne figner på træet. Opgaven bliver så, at få ram på de - forhåbentlig få - rotter, der har vænnet sig til friske figner.
 
Opdatering den 5. oktober 2020
Det lykkedes kort efter med en af de nyindkøbte trådfælder med en moden figen som lokkemad. Allerede dagen efter trådfælden var sat op, sad der en 35 cm stor rotte i trådfælden med den modne figen og dagen efter endnu stor basse i den anden trådfælde nær fuglebrættet med en mejsekugle som lokkemad. Der er nu ikke flere modne figner på vores to figentræer og kommer nok heller ikke flere i år.

Status den 11. oktober 2020:

Efter en weekendtur til Sverige med vildtkameraet kørende var de tre trådfælder tomme, og overvågningsvideoerne viste ingen rotter ved fuglebrættet efter de fire døgn; kun en kat, et pindsvin og os selv. Så meget tyder på, at vi er tilbage ved vores oprindelige bekæmpelsesstrategi, samt at alle rotter i "omegnen" er nedlagt. Rotternes tabstal er i øjeblikket 63 - og vi forventer nu en længere pause i rottekrigen.

Det viste sig ved nærmere eftersyn, at række-vidden af den nye bevægelsesføler ikke var tilstrækkelig til at overvåge hele området under fuglebrættet efter montering på døren.

Derfor blev en ekstra føler parallelforbundet med den fastmonterede på døren med ca. en meter kabel således, at de to følere reagerer samtidig. Føler nummer to er flytbar og kan anbringes frit indenfor ledningens rækkevidde.

For at aflive de tre rotter fanget i trådfælderne brugte jeg mit luftgevær, hvilket ikke er særlig hensigtsmæssigt.

Så jeg indkøbte en luftpistol med et 10-skuds-magasin med rundhagl, så det i fremtiden vil være lidt nemmere, at foretage aflivningen - også hvis mere end ét skud skulle være nødvendigt.

Selvom den første "oprustningsperiode" har været forholdsvis lang og besværlig, har vi nu et ret godt våbenarsenal parat, samt - takket være vildtkameraet og bevægelsesfølerne - et indgående kendskab til rotternes gøren og laden. Vi håber nu, at vi ikke behøver at bekymre os om rotter i en lang tid fremover og kan fortsætte med at fodre fuglene...

PS Skulle nogle have kommentarer og/eller gode ideer til fuglefodring uden rotter, er I meget velkomne til at skrive til mig på: swr@krattet.dk


Tilbage til trædrejning:  NYHEDER - KONTAKT - FIND