Rottebekæmpelse i Krattet  den 20. april 2024





Jeg er godt klar over, at der er ret mange gentagelser - samt en del rod - på denne side

Jeg har indimellem henvist til mine overvejelser og erfarnger med bekæmpelse af rotter på FB gruppen: "Til kamp mod rotter!!!", som jeg er medlem af. For at genopfriske, hvad jeg faktisk henviser til, læste jeg selv hele denne beskrivelse omhyggeligt igennem - inklusiv de sider, der linkes til andre steder på krattet.dk. Teksten er skrevet over en periode på mere end 4 år - mest som en slags dagbog/logbog - og indeholder, opdagede jeg, en hel del gentagelser.

Jeg har i dag den 14. februar 2024 endnu engang forsøgt at reparere lidt på rodet. Hvis du alligevel støder på uklarheder - eller har forslag til forbedringer - er du mere end velkommen til at sende mig en mail med eventuelle spørgsmål eller forslag.

 

Hvordan det hele begyndte for fire år siden:  

Scenen i Krattet
En af ulemperne ved at bo midt i skoven med en å i baghaven er ROTTER! Første gang vi opdagede rotter ved fuglebrættet kontaktede vi naturligvis straks kommunen, som sendte deres "rottemand" ud for at se på sagerne. Han oplyste os om - hvad vi egentlig godt vidste - at fodring af fugle tiltrækker rotter og bør undgås. Det var vi kede af at høre, idet vi har meget glæde af foderbrættet og fuglene.

Vi begyndte derfor at undersøge, hvordan man kunne slippe af med rotterne uden at anvende gift som, udover at ramme rotterne, også skader rottens naturlige fjender såsom vores natugle, der holder til på naboens skorsten. Det har taget nogen tid at blive klog på, hvordan man bedst løser rotteproblemet og har undervejs resulteret i flere indlæg på min trædrejerhjemmeside. Indlæggene er skrevet over en periode på et par år og befinder sig derfor forskellige steder på hjemmesiden.

På denne side har jeg forsøgt at samle informationerne for at give et samlet overblik over vores liv med fugle og rotter siden vi startede rottebekæmpelsen i Krattet for fire år siden. Status netop nu den 17. februar 2024 er 76 døde rotter og kun besøg af nogle få strejfere de seneste 4 måneder. Når det gælder fuglelivet omkring foderbrættet, vores hus samt den nærmeste omegn, er listen i dag på 53 forskellige arter.
 

Vores strategi for rottebekæmpelse:  

I strategien indgår følgende elementer:
  1. Et fuglebræt placeret omkring 2 meter fra vore spisestuevindue. Der ligger altid spildt foder under fuglebrættet.
  2. En 10 watt LED lampe der belyser området omkring fuglebrættet og er tændt om natten.
  3. Et vildtkamera som efter behov kan filme området omkring fuglebrættet natten igennem og således afsløre om der er rotteaktivitet.
  4. Tre bevægelsesfølere som dækker området omkring fuglebrættet. Følerne er forbundet til lampe i stuen, som tænder ved bevægelser i nærheden af fuglebrættet.
  5. Et mellemklasse luftgevær med kikkertsigte (Pris ca. kr 3-4.000).
  6. En skydestilling med et specialkonstrueret anlæg til luftgeværet i vores carport ca. 10-12 meter fra fuglebrættet.
  7. En svag 2 wat LED lampe i carporten, som belyser området fra hoveddøren i carporten til skydestillingen (så man ikke støder ind i noget undervejs til skydestillingen).
  8. En vigtig detalje i hele systemet er at anvende samme lokkemad (her mejsekugler) både til fuglene og i rottefælderne.
Skulle der være en enkelt, der er blevet lidt interesseret, har jeg taget et billede, der viser de forskellige komponenter, der tilsammen udgør overvågningen af rotternes "fodringssted" under fuglebrættet. Vores spisebord - og udkikspost - befinder sig bag et stort vindue til venstre.

Vi må nok sige, at vi er privilegerede i den forstand, at vi ikke har haft flere rotter omkring vores hus, end vi næsten kan nå at lære dem og deres vaner at kende, mens antallet var forholdsvis begrænset. Det er nærmest blevet en sport at overliste en ny rotte, så snart den er opdaget med vildt-kameraet.

Selvfølgelig har det taget tid og kostet lidt, at etablere det her beskrevne system til rotte-bekæmpelse; men det er en pris, som giver os ro i sjælen, når vi ved, at et rottebesøg ikke er en "katastrofe", men kun er et mindre problem, der kan løses nogenlunde nemt.

Og hvis du tror, at du ikke har rotter, så køb eller lån et vildtkamera og du vil muligvis - ligesom vi - blive overrasket...



Stadier i opbygningen af systemets elementer:  

Der er efter den oprindelige opstilling beskrevet ovenfor, lavet adskillige modifikationer/tilpasninger af sensorer samt af anlægget for luftgeværet, som er beskrevet på de sider, der er links til her:
  1. Rottekrigens første fase
  2. Rottekrigens anden fase
  3. Rottebekæmpelse ved fuglebrættet (Slideshow)
  4. Konstruktion af anlæg til luftgevær, september 2020
  5. Forbedring af anlæg til luftgevær, september 2021
  6. Konstruktion af bevægelsesføler, marts 2022
 

STATUS den 20. april 2024: Rotte nummer 79:  

Figur 1. Rotte 79.
Rotte nummer 79 - en han på 30 cm fra hoved til halespids - har vi fulgt i mere end 14 dage i vildtkameraet, inden den til sidst besluttede sig for at angribe den kvarte mejsekugle, der var hængt på trådfældens udløser.

Det var iøvrigt interessant, at følge den samme rotte i de natlige videofilm gennem mere end de 14 nætter det varede før rotte 79 var blevet så tryg, at den vovede sig helt ind i trådfælden (30 cm fælde) og udløste den. De fleste besøg foregik med et hurtigt besøg på et par sekunder inde i fælden og en lynhurtig retræte i sikkerhed udenfor fælden.

Jagten blev lidt forstyrret af de halsbåndsmus, der holder til i carporten og som gjorde, at de små 20 cm trådfælder blev udløst, længe inden rotten viste sig ved 5-tiden om morgenen. Mus bliver hos os ikke slået ihjel, men sluppet ud i skoven bag huset. Derfor var vores 30 cm trådfælde den eneste, der var aktiv, da rotte 79 blev fanget.

Belært af erfaringerne med rotte 78 (se: Rotte nummer 78 fanget - første gang), der var i stand til at klemme sig ud af en af 20 cm trådfælderne, blev de to fjedre strammet, så der skal større kraft til at åbne fælden. Om det er nok vil tiden vise.


Rotte nummer 78 - 1. april 2024:  

Figur 1. Rotte 78.
Rotte nummer 78: De seneste 14 dage er vi blevet opmærksome på en stor rotte, der huserede omkring foderbrættet og i carporten. Først lyste lampen i stuen gentagne gange om aftenen/natten. Men da led-lampen, der belyser foderpladsen, ikke var tændt, kunne vi ikke se, hvad det var, der aktiverede de to bevægelsesfølere. Kun en enkelt gang så vi en rotte under fuglebrættet mens led-lyset var tændt. Rotten forsvandt lynhurtigt ind i carporten og viste sig ikke igen senere.

Vi satte derfor vildtkameraet op inde i carporten sammen med vores 5 trådfælder, alle med mejsekugler som lokkemad. Det løste mysteriet med den store rotte. Den boede simpelthen i carporten og færdes hjemmevandt ind og ud af kameraets synsfelt. Den har Formentlig også fourageret under fuglebrættet sidst på natten, når vi sov trygt.

Som dagene gik, blev den mere og mere kry og bevægede sig tilmed ind i trådfælderne og spiste af lokkemaden - uden at røre udløseren. Svagheden ved trådfælderne er, at der skal trækkes i udløseren for at udløse fælden. Skubbes der derimod i udløseren, sker der ingenting. Til sidst stablede jeg nogle store stykker mejsekugle op bagved udløseren, så det var umuligt, at nå lokkemaden uden at skubbe udløseren bagud mod fældens åbning og dermed udløse fælden.

Og endelig, efter et par uger skete miraklet: Jeg kom ud om morgenen den 30. marts og så, at rotten sad i fælden og var fanget! Det var en stor (han) som - da den opdagede mig - styrtede rundt i fælden, højst utilfreds med tingenes tilstand. Du kan se optrinnet på denne filmstump: Rotte nummer 78 fanget - første gang! som samtidig demonstrerer, at de små 20 cm trådfælder ikke kan holde en stor, kraftig rotte fanget - ret længe...

Dagen efter hørte vi - i fuldt dagslys - en af de andre små trådfælder smække, men uden, at der var nogen rotter i fælden. Vi så derimod rotten i fuldt firspring spæne mod den bagerste del af carporten, hvor jeg har mit lager af drejetræ med rige muligheder for at gemme sig - hvis man er rotte. Om aftenen satte jeg den store 30 cm trådfælde op med en stor klump mejsekugle i udløserkrogen i mit lager af drejetræ, bagersst i carporten. Og næste morgen sad rotten i fælden, som hurtigt blev forsynet med strip, der blokerede fældens åbning. Rotte blev skudt med min luftpistol, hvor det eneste problem var, at det er meget svært, at ramme rotten præcist med luftpistoren, når rotten tumler rundt i trådfælden.


Rotte nummer 77 - 8. marts 2024:  

Rotte nummer 77: Lampen i stuen, der er koblet til de to bevægelsesfølere, som overvåger området under fuglebrættet, lyste et par gange to dage i træk. Vi satte vildtkameraet op dagen efter og optog billeder de næste to dage. Begge dage dukkede en velvoksen rotte op en enkelt gang, spiste af det spildte fuglefoder under fuglebrættet og forsvandt få sekunder efter ind i carporten. Forløbet kan ses her: Rotte 77 spiser aftensmad.

Jeg satte de fire 20 cm trådfælder samt den store 30 cm fælde op forskellige steder i carporten. Dagen efter sad en ca. 30 cm stor hunrotte i den ene 20 cm trådfælde med en mejsekugle som madding. Den blev aflivet med luftpistolen.

Filmen viser de to bevægelsesfølere, den ene på røret, der bærer fuglebrættet, den andet på en flytbar fod. Da rotten kun viste sig én gang natten igennem, ville det have været umuligt at ramme den med luftgeværet, med mindre man var villig til at tilbringe mange timer med at vente i carporten. Informationen på filmen viste derimod, hvor fælderne skulle sættes - samt at det er vigtigt, at anvende samme lokkemad i fælden som det spildte fuglefoder, der ligger under fuglebrættet.

Det er formentlig også en fordel, at rotten når at besøge "foderpladsen" nogle gange uden at blive "angrebet", så den når at vænne sig til omgivelserne, inden man forsøger at få ram på den.

Forløbet bekræfter igen, at vores strategi for rottebekæmpelse virker meget effektivt. Rotte 76 blev nedlagt den 30. november, og det er således mere end 3 måneder siden, den sidste strejfer besøgte vores fuglebræt - for sidste gang.


Rotte nummer 76 - 30. november 2023:  

Figur 1. Rotte 76.
Det er lidt overraskende at der har været så mange middelstore rotter af begge køn, som alle er gået i de små trådfælder. Vi har haft hele fire fælder med mejsekugle som lokkemad. Forhåbentlig er det ikke tegn på at der en egentlig koloni mellem huset og fuglebrættet. Udover fuglefrø er der ikke andet spiseligt i omegnen. Desuden er der 10-15 cm sne overalt - uden rottefodspor.

Vi holder trådfælderne parat med mejsekugler som lokkemad, hvis det er en større flok store unger, der er på spil.




Rotte nummer 75 - 25. november 2023:  

Figur 1. Rotte 75.
Figur 2. Rotte 75.
Jeg måtte desværre på Rigshospitalet en tredje gang (se under afsnittet: Hvepsevåge) og var derfor igen væk nogle dage. Nina var alene sammen med hundene. Uheldigvis var de 4 trådfælder "aktive" og om morgenen sad en rotte i den ene trådfælde.

Desværre er vores luftpistol (GAMO AF-10) meget stram og Nina ikke pistolskytte, så aflivning af rotten skete først, da jeg kom hjem fra hospitalet.

Jeg er ked af at rotterne skal lide unødigt, men under de givne omstændigheder var der ikke meget andet at gøre.


Rotte nummer 74 - 1. november 2023:  

Figur 1. Rotte 74.
Figur 2. Rotte 74.
Figur 3. om Mejsekugler.
Jeg måtte desværre på Rigshospitalet èn gang til (se under afsnittet: Hvepsevåge) og vi var derfor væk et par dage. Inden vi drog af sted havde vi set en voksen rotte i vildtkameraet samt set bevægelsesføleren reagere nogle gange. Vi fik dog ikke ram på rotten, inden vi tog af sted.

Jeg havde glemt alt om de fælder, jeg havde sat op - og stor var overraskelse, da rotte nummer 74 sad i den ene af de små trådfælder, da vi kom hjem. Rotten var død - formentlig af sult - hvilket selvfølgelig var beklageligt, men undskyldeligt under de givne omstændigheder. Det var en pænt stor hun - muligvis drægtig - eller meget tyk. Det betyder formentlig, at vi har forhindret at en ny rotte familie flytter ind.

Det sidste billede viser, hvordan jeg anbringer lokkemaden. Da det er mejsekugler fra fuglefodringen, der er årsagen til rottebesøgende, anvender jeg derfor mindre stykker mejsekugle i fælderne. Det er imidlertid svært at få kuglerne til at sidde fast i udløserkrogen. Som figuren viser, emballerer jeg derfor mejsekuglestykkerne i en stump net fra en kartoffelsæk holdt sammen med en lille strip. Det fungerer helt fint.


Rotte nummer 72 og 73 - 21. oktober 2023:  

Figur 1. Rotte 72.
Figur 2. Rotte 73.
Vi så tilfældigvis en rotte under fuglebrættet for et par dage siden. Vildtkameraet afslørede at rotten huserede sidst på nattet så geværet var ikke aktuelt. Jeg gider ikke længere tilbringe nætterne med at vente på, at rotten dukker op. Så vi satte alle 5 trådfælder op, de fleste med et stykke mejsekugle som lokkemad, omkring fuglenes foderbræt.

Et par dage senere - nærmere bestemt da den voldsomme østenstorm havde lagt sig lørdag morgen - var der bid. Rotten var gået i en af se små, 20 cm trådfælder hvor der knapt var plads til den store rotte (ca. 38 cm).

Aflivning med luftpistolen gik desværre ikke så godt. Rotten var forståeligt nok meget ophidset og sprang rundt på den snævre plads. Ydermere er afstanden mellem trådene i fælden kun ca. 1 cm så det er svært at undgå at ramme trådene.

Det tog derfor alt for lang tid, inden jeg ramte den i hovedet med et dødeligt skud. Selvom rotter anses for skadedyr, bryder jeg mig ikke om at udsætte dem for unødige lidelser. Hvordan man ellers skulle have båret sig ad, kan jeg imidlertid ikke se i øjeblikket.

Senere på dagen gik endnu en rotte i en af trådfælderne. Denne var også en han og man begynder at spekulere på, om det er strejfere, der forsøger at kolonisere området - eller om det blot en tilfældighed. Det er sjældent at fange rotter ved højlys dag og endnu mere sjældent at fange to på samme dag. Det er noget vi vil holde omhyggeligt øje med de kommende dage...

Men oplevelsen bekræfter igen, at vores rottebekæmpelsessystem fungerer meget overbevisende og gør, at man kan trygt kan fodre fugle, når man blot sørger for, at forsvarsværkerne er i orden. Det siger sig selv, at systemet ikke duer, hvis man venter med bekæmpelsen til der er 100 rotter på ejendommen, men kun når man sørger for at skyde den første rotte, der dukker op...


Rotte nummer 71 - 7. august 2023:  

Figur 1. Rotte 71.
Så var freden forbi i Krattet efter næsten tre år. En kæmperotte dukkede pludselig op for et par dage siden på vildtkameraet. Vi fulgte rotten nogle dage og opdagede, at den dukkede op omkring midnat. I løbet af dagen skød jeg et par serier med luftgeværet med mit endnu ikke afprøvede sigtestyr for at se, om jeg stadig kunne ramme nogenlunde præcist.

I går aftes lyste bevægelsesfølerens lampe i stuen igen lidt i midnat og jeg listede ud til skydestillingen i carporten. Og ganske rigtigt, rotten dukkede op flere gange under fuglebrættet. Da den et par sekunder sad stille ved det spildte fuglefrø, skød jeg. Skuddet var helt perfekt og rotten død på stedet. Da vi fik kikket nærmere på den, var det en stor han omkring 40 cm lang fra snude til halespids.

Oplevelsen bekræfter, at vores rottebekæmpelsessystem fungerer meget overbevisende og gør, at man kan trygt kan fodre fugle, når man blot sørger for, at forsvarsværkerne er i orden. Det siger sig selv, at systemet ikke duer, hvis man venter med bekæmpelsen til der er 100 rotter på ejendommen, men kun når man sørger for at skyde den første rotte, der dukker op...


Rotte nummer 70 - 21. februar 2023:  

Figur 1. Rotte 70.
Figur 2. Figner m. rismel
Figur 3. Rotte 70.
Figur 4. Luftpistol.
Status i dag, den 21. februar 2023. Rotte nummer 70. Vi havde vildkameraet tændt i forgår nat og opdagede en meget aktiv ung rotte (28 cm fra snude til halespids), som forlystede sig med fuglenes solsikkefrø i en times tid omkring kl. 03.

Den følgende dag fangede vi den i en trådfælde med "Earth Control Figner med rismel". Rotten blev aflivet med luftpistol.


Status den 16. januar 2023:  

Status i dag, den 16. januar 2023, er 69 nedlagte rotter. Den seneste var en mindre rotte, der havde forvildet sig ind i vores carport som blev fanget i en trådfælde og aflivet med min luftpistol.


Status den 28. november 2022:  

Status i dag, den 28. november 2022, er stadig 68 nedlagte rotter. Det er nu to år siden, vi har observeret rotter omkring vores hus. Jeg har haft bevægelsessensoren tændt i lange perioder og ind imellem også vildtkameraet, men har kun observeret pindsvin af og til og jævnligt naboernes katte. Men ingen rotter overhovedet.

Konklusionen må være, at vi ret effektivt fik udryddet samtlige rotter i området omkring huset og åen for to år siden. Måske på grund af de Natugler, der holder til omkring huset samt de adskillige katte, der bor i området, er det ikke lykkedes for nye rotterne at etablere sig omkring huset. Så indtil videre har vores rottebekæmpelse været yderst effektiv.


Status den 29. november 2021:  

Status i øjeblikket den 29. november 2021 er 68 nedlagte rotter. Langt de fleste er skudt med luftgeværet fra skydestillingen i carporten. Resten er nedlagt med smæk- eller trådfælder anbragt langs væggene i carporten behørigt afskærmet så hunde, katte, pindsvin samt fugle ikke kan komme til skade.

Som resultat af vores indsats har vores ejendom været fri for rotter i et helt år - pånær to strejfere, som blev "opdaget" af bevægelsesføleren under fuglebrættet og fik lampen i stuen til at lyse for et år siden samt en enkelt strejfer i forgårs (den 27. november 2021). De to strejfere i 2020 blev skudt med det samme, mens rotten i forgårs ikke har vist sig igen.

Selv små, meget hurtige/nervøse rotteunger, som kun opholder sig under fuglebrættet i få sekunder ad gangen, kan rammes uden problemer, idet anlægget kan fastholde geværet/sigtet på det sted, hvor rotten sidst hentede sine fuglefrø. De seneste 5-6 rotter blev nedlagt med et perfekt skud i hovedet takket være det nye anlæg til luftgeværet.



Uforudsete vanskeligheder - Figner!  

Vi fik for et par dage siden (25. september 2020) forklaringen på enkelte rotters ændrede opførsel: Rotter kan tilsyneladende bedre lide modne figner fra vores figentræer end fuglefrø! Hvad vi troede, var fugle, der hakkede i fignerne på træerne, viste sig at være rotter, som passerede bevægelsesføleren og tændte lampen i stuen på vej til det største af figentræerne, hvor de gjorde sig til gode med fignerne. Dagen efter fangede vi en mindre rotte i en smækfælde med et stykke frisk figen som lokkemad.

Det lavede lidt kludder i vores bekæmpelsesstrategi, som jo hviler på den forudsætning, at der ét og kun ét rotte-fodringssted på matriklen, nemlig under fuglebrættet.

Jeg fik kort efter ram på en større rotte på vej til fignerne - hvorefter vi plukkede de modne figner på træet. Opgaven bliver så, at få ram på de - forhåbentlig få - rotter, der har vænnet sig til friske figner.
 


Opdatering den 5. oktober 2020
Det lykkedes kort efter med en af de nyindkøbte trådfælder med en moden figen som lokkemad. Allerede dagen efter trådfælden var sat op, sad der en 35 cm stor rotte i trådfælden med den modne figen og dagen efter endnu stor basse i den anden trådfælde nær fuglebrættet med en mejsekugle som lokkemad. Der er nu ikke flere modne figner på vores to figentræer og kommer nok heller ikke flere i år.

Efter en weekendtur til Sverige med vildtkameraet kørende var de tre trådfælder tomme, og overvågningsvideoerne viste ingen rotter ved fuglebrættet efter de fire døgn; kun en kat, et pindsvin og os selv. Så meget tyder på, at vi er tilbage ved vores oprindelige bekæmpelsesstrategi, samt at alle rotter i "omegnen" er nedlagt. Rotternes tabstal er i øjeblikket 63 - og vi forventer nu en længere pause i rottekrigen.

Det viste sig ved nærmere eftersyn, at række-vidden af den nye bevægelsesføler ikke var tilstrækkelig til at overvåge hele området under fuglebrættet efter montering på døren.

Derfor blev en ekstra føler parallelforbundet med den fastmonterede på døren med ca. en meter kabel således, at de to følere reagerer samtidig. Føler nummer to er flytbar og kan anbringes frit indenfor ledningens rækkevidde.

For at aflive de tre rotter fanget i trådfælderne brugte jeg mit luftgevær, hvilket ikke er særlig hensigtsmæssigt.

Så jeg indkøbte en luftpistol med et 10-skuds-magasin med rundhagl, så det i fremtiden vil være lidt nemmere, at foretage aflivningen - også hvis mere end ét skud skulle være nødvendigt.

Selvom den første "oprustningsperiode" har været forholdsvis lang og besværlig, har vi nu et ret godt våbenarsenal parat, samt - takket være vildtkameraet og bevægelsesfølerne - et indgående kendskab til rotternes gøren og laden. Vi håber nu, at vi ikke behøver at bekymre os om rotter i en lang tid fremover og kan fortsætte med at fodre fuglene...
 


Opdatering den 20. oktober 2020
Efter at have fulgt nattelivet omkring fuglebrættet med vildtkameraet i fjorten dage observerede vi kun en enkelt rotte et par af nætterne. At dømme efter størrelsen og bevægelsesmønsteret var det den samme rotte, som tilsyneladende blot passerede fuglebrættet på vej til/fra åen. Det var ikke uventet, vi har jo næppe udryddet alle rotterne i kvarteret, så en enkelt strejfer ind imellem kan formentlig ikke undgås.
 


Opdatering den 9. november 2020
Der dukker stadig rotter op når videoerne fra vildtkameraet gennemses. Senest 2 stykker, èn ret stor og temmelig sløv, den anden mindre, men betydelig mere nervøs. Som nævnt var det ikke uventet, vi har jo næppe udryddet alle rotterne i kvarteret, så en enkelt strejfer ind imellem kan formentlig ikke undgås.

Den store (42cm) fik jeg ram på i går nat (billedet), mens den mindre stadig futter rundt og spiser mejsekugler - på vej til at blive nummer 65 på rotternes tabsliste....

Fugle ved foderbrættet stortrives derimod. Der nu begyndt at dukke Kvækerfinker op nordfra mellem de sædvanlige Skovspurve, Sump-, Spæt- og Blåmejser, Musvitter, Bogfinker samt enkelte Solsorte; det hele overvåget af Natuglen på naboens skorsten - og kvarterets tre katte (som ikke gider at lege med rotter).

Tilsammen bekræfter det, at det faktisk er muligt og forsvarligt, at fodre fugle uden samtidig at blive arnested for en rotteinvasion. Dét, at der kun findes "fugle- og rottemad" ét sted omkring huset sikrer, at fuglene kan nydes, samtidig med at de få rotter, der dukker op, kan bekæmpes ved hjælp af bevægelsesføleren og luftgeværet. I heldigste fald går der mindre end 5 minutter mellem bevægelsesfølerens lampe i stuen lyser, og rotten er skudt. Med mit hjemmelavede anlæg til luftgeværet er det meget længe siden jeg ikke har ramt præcist, der hvor jeg sigtede

Der er efterhånden kun få forbedringer tilbage før - vi tror - at systemet er perfekt: Et permanent udendørs spotlys, der kan oplyse området under fuglebrætter bedre end lampen i vinduet samt en tredje bevægelsesføler, der med en lang ledning kan kobles til føler nummer to (se ovenfor) således, at den frit kan anbringes i nærheden af det sted, hvor rotten forventes at dukke op fra, typisk fra brændestablen, åen eller haven. Føleren er næsten færdig på værkstedet og der kommer sikkert et billede af den inden længe. Det er jo således, at disse følere uden problemer kan kobles sammen (forbundet parallelt) - så mange, som man behøver.
 


Opdatering den 10. november 2020
Bedst som man tror, at alt er under kontrol dukker der en rotte op med et anderledes bevægelsesmønster.

I stedet for at bruge busken eller brænde-stablen som udkikspost har den sidst "kendte" rotte valgt selve carporten, som skjulested mens den samler mod, til at hente et par korn ved foden af fuglebrættet.

Resultatet var, at den øjeblikkelig opdagede, når jeg åbnede hoveddøren på vej til min skydestilling. Hvorefter den opgav og gik hjem så jeg kunne stå og fryse med geværet i skydestilling.

Efter nogle forsøg på at bevæge mig aldeles lydløst til skydestillingen og vente tålmodigt i lang tid uden at der skete noget som helst, opgav jeg og fortsatte med at se TV resten af aftenen. Overvågningsvideoerne viste dagen efter, at rotten først havde samlet tilstrækkeligt mod klokken 3:30, hvor den så til gengæld den følgende halve time fik klaret aftensmaden.

Der måtte så tænkes om endnu engang. Som billederne viser, flyttede jeg skydestillingen til det modsatte hjørne af terrassen, som forhåbentlig kan nås gennem terrassedøren uden at forstyrre rotten i carporten (hvis den ellers ikke har ændret opførsel). Derfra er det frit udsyn til området under fuglebrættet. Den tredje bevægelsesføler blev anbragt, så den registrerer rotten, mens den sidder i carporten. Det vil så vise sig i aften/nat, om min plan fungerer efter hensigten.
 


Opdatering den 13. november 2020
Historien om rotte nummer 65: Vi vidste fra overvågningsvideoerne, at denne rotte kun besøgte fuglebrættet én gang per nat omkring kl. 20. Vi vidste også, at den ventede i skyggen under benvedbusken inden den bevægede sig ud til fuglebrættet. Taktikken var derfor følgende: Den tredje, flytbare bevægelsesføler blev anbragt, så den overvågede området under busken. Geværet blev ladt og anbragt i anlægget i carporten, så det var klar til skud.

Da klokken blev 19:55, lyste lampen i stuen og signalerede, at rotten var ankommet til sin ventepost under busken. Jeg skyndte mig til skydestillingen i carporten og indstillede sigtet på bunken af spildte fuglefrø under foderbrættet. Og ganske rigtigt: Få sekunder senere dukkede rotten op i lyset under fuglebrættet - og blev ramt af et pletskud. Det viste sig at være en velnæret basse på 45 cm fra snude til halespids.

Det var ganske tilfredsstillende at vores taktik fungerede helt som planlagt. Der er stadig en mindre, meget adræt rotte tilbage som desværre holder til i carporten mellem besøgene under fuglebrættet. Så den skal nok fanges i en fælde.
 


Opdatering den 22. november 2020
Ingen rotter observeret med vildtkameraet siden den 14. november, altså de seneste 8 dage.

Derimod følgende fuglearter ved fuglebrættet: Skovspurv, Spætmejse, Sumpmejse, Blåmejse, Musvit, Kvækerfinke, Stillits, Rødhals, Solsort, Bogfinke, Spurvehøg, Flagspætte (stor) samt Natugle på naboens skorsten); I alt 13 arter.
 


Efterskrift den 21. december 2020
Ingen (næsten) rotter observeret med vildtkameraet siden den 14. november, altså de seneste 37 dage.

Næstsidste rotte i 2020?
Vi var - måske lidt naivt - temmelig sikre på, at vi havde udryddet alle rotter i den nærmeste omegn men, som du kan se ved at klikke på den lille thumbnail til venstre, var vi lidt for optimistiske:

Der var én til - som nu er draget af sted til de evige rottejagtmarker takket være de to fælder, jeg for en sikkerheds skyld havde sat op i carporten. Billedteksten forklarer, hvorfor vores overvågningssystem ikke registrerede denne "efternøler". Det bekræfter, at det er svært, at tage højde for alle eventualiteter og afslører, at vores "system" endnu ikke var helt perfekt.

Det var lidt overraskende, idet vi intet havde set på vildtkameraet natten før. Det forklarer imidlertid hvorfor bevægelsesfølerne er par gange i løbet af aftenen havde lyst, men uden at vi havde set rotter under fuglebrættet. De tre bevægelsesfølere, der overvåger området, er forbundet parallelt, som betyder, at det ikke er muligt, at vide hvilken af følerne der reagerer.

Den fjerde bevægelsesføler er den, der er indbygget i vildtkameraet, men som kun dækker området direkte under fuglebrættet. Det betyder, at det er muligt for en rotte, at komme fra åen til carporten uden at aktivere føleren i kameraet, men kun én eller flere af de øvrige følere, der kontrollerer lampen i stuen.

Endelig vil en meget sky rotte, der er nået til carporten, muligvis vil være så kort tid under fuglebrættet, at den er tilbage i sikkerhed i carporten inden vi opdager, at lampen i stuen er tændt og går hen til vinduet for at se efter.

Den sidste rotte i 2020?
I dag den 21. december 2020 har vi ikke set/registreret rotter omkring fuglebrættet i næsten en måned bortset fra den ene, der gik i en fælde den 29. november og den sky rotte (?), der forsvandt af sig selv - uden vores medvirken. Muligvis hænger det sammen med de fire natugler, der overvåger området omkring vores hus siddende på hver sin skorsten på nabohusene.

Samt en enkelt strejfer, der blev skudt i går efter at have været overvåget et par dage med vildtkameraet.

I det hele taget fungerer vores "system" ganske effektivt: Når signalet fra bevægelsesfølerne lyser, kikker vi efter under fuglebrætter fra vinduet. Er der en rotte i gang med "lokkemaden", i.e. spildte fuglefoder under fuglebrættet, lister jeg ud til skydestillingen og nedlægger rotten. På den måde er vi nogenlunde sikre på, at der ikke etableres en ny rottebestand i nærheden af vores hus, men at "angrebet" nedkæmpes i opløbet.
 


Overvejelser og konklusioner, januar 2021 

Ingen (næsten) rotter observeret med vildtkameraet siden den 14. november 2020, altså de seneste 2 måneder.

Første rotte i 2021
En stor (35-37 cm) rotte, som havde huseret et stykke tid ifølge vildtkameraet - og som var en imponerende akrobat, blev anskudt midt under dens fouragering i kurvene med mejsekugler, som hænger under fuglebrættet. Den klatrede ubesværet op ad det 3/4' og 150 cm lange vandrør, som fuglebrætter sidder på.

Mit skud ramte desværre ikke plet, men resulterede kun i, at rotten faldt ned og kravlede i skjul i carporten, der er lagerplads for en mængde ting og sager med mange gemmesteder. Det lykkedes os dog, at lokalisere den gemt bag nogle store glasplader. Da vi flyttede på dem, spurtede den videre og 'forsvandt' op under loftet.

Vi så ikke mere til den, før den i morges den 13. januar sad med hovedet i smækfælden (lokkemad: mejsekugle).

Det er kedeligt, når skuddet ikke rammer plet og rotten kun anskydes og løber videre. Til undskyldning kan anføres, at jægerens betingelser ikke er særlig lette, især ikke når rotten bevæger sig. Min skydestilling er ikke indrettet på rotter, der kravler rundt 150 cm oppe mellem mejsekuglekurve, men til rotter, der spiser knuste mejsekugler på jorden under fuglebrættet.

Oplevelsen fik mig til at tænke på den Facebookgruppe, jeg netop har forladt (der var alt for mange medlemmer, som mentalt var meget langt fra mig) med en gruppe meget højttalende medlemmer, som mere eller mindre professionelt skød rotter på forskellige landbrugsejendomme. Her er tilsyneladende masser af rotter og der prales med flere hundrede rotter skudt per nat.

Disse storvildtjægere glemmer dog alle at fortælle, om de også fik de sidste to rotter med. Der er - med min begrænsede erfaring - meget stor forskel på at skyde rotter, når de myldrer omkring en og der således ingen problemer er med at lokalisere dem. Der var imidlertid også mange opslag fra personer, der som vi, kun ser rotter en gang imellem, men hvor rotterne kan være en meget frustrerende/skræmmende, når de bor under gulve, i vægge, eller render rundt i folks stuer.

Her er det ikke nødvendigt med udstyr for kr. 40.000 med 'hollandsk udtræk og båthorn', men derimod med opfindsomhed og udholdenhed/stædighed for at overliste rotten og fjerne den. Men det er sikkert ikke så sjovt, når personens hovedinteresse tilsyneladende er diverse våben, natkikkert og "pralevideoer".

Jeg vil vove den påstand, at man med en belyst lokke-foderplads, et vildtkamera, samt et beskedent luftgevær dels kan opleve spændende jagteventyr og samtidig kontrollere rottebestanden omkring sit hus meget effektivt. De fleste af de 68 rotter vi har nedlagt siden vi startede i 2018, har vi nærmest lært at kende, inden de blev skudt eller gik i en fælde; både deres vaner og opførsel samt har lært, hvornår der skal skydes og hvornår det er bedst, at vente til rotterne er blevet mere fortrolige ved belysningen af foderpladsen og foderet - og derfor er lidt nemmere at ramme.

En nervøs ung rotte, der sidder i hele og halve timer i skjul og kun spiser af mejsekuglerne i få sekunder ad gangen, før de igen gemmer sig, er så godt som umulige at få ram på - selv med udstyr for kr. 40.000 - med mindre man er meget hurtig til at sigte og har en rolig hånd.
 


Konstruktion af anlæg til luftgevær 

Der har været meget stille på rottefronten siden slutningen af november 2020 til i dag den 7. marts 2021, så noget af tiden er gået med at raffinere mit anlæg til luftgeværet.

Svagheden ved det gamle design var, at vertikale bevægelser (i.e. op og ned) af geværet var meget usikre idet det eneste, der styrede geværets bevægelse op og ned, var siderne på den holder, som geværet var placeret i. Som beskrevet i figurteksterne nedenfor, er dette afhjulpet ved at flytte styringen af bevægelser op og ned til en hængslet plade således, at geværets position i holderen ikke ændrede sig under vertikale bevægelser.

Jeg skal tilføje, at anlægget endnu ikke den 29. november 2021 er afprøvet i praksis, så om det virker efter hensigten ved jeg endnu ikke.
Figur 1. Nyt geværanlæg.
Figur 2. Nyt geværanlæg.
Figur 3. Nyt geværanlæg.
Figur 4. Nyt geværanlæg.
Figur 5. Nyt geværanlæg.
Figur 6. Nyt geværanlæg.
Figur 7. Nyt geværanlæg.
Fordelen ved dette anlæg - håber jeg - er, at sigtet mod området under fuglebrættet kan fastholdes på den position, hvor rotten sidst befandt sig, og dermed forøge chancen for at ramme den i de få sekunder, den viser sig ved det spildte fuglefoder under fuglebrættet.

Rotter der tilbringer hele og halve timer i skjul og kun viser sig i få sekunder ad gangen, før de igen gemmer sig, er så godt som umulige at få ram på - selv med udstyr for kr. 40.000 - med mindre man er meget hurtig til at sigte og har en rolig hånd - eller et godt anlæg.

 


Konstruktion af bevægelsesføler 

I dag, den 15. februar 2022, er det 15 måneder siden, vi sidst har set rotter omkring fuglenes foderplads udenfor vores spisestuevindue (med undtagelse af et par strejfere). Som nævnt i afsnittet ovenfor har jeg blandt andet brugt tiden på at raffinere anlægget for luftgeværet. Dette kapitel af historien om rotterne på vores grund beskriver opgradering af bevægelsesføleren, som sørger for, at lampen lyser i stuen, hvis der er aktivitet i området direkte under fuglenes foderplads.

De følere, jeg tidligere har anvendt, har haft forskellige svagheder, der har gjort, at de ikke altid har opdaget rotter under foderhuset. Dels har det område, de har dækket været for lille, dels har de været placeret for langt væk fra det spildte foder under foderhuset. Jeg har derfor længe spekuleret på, om der kunne findes en bedre løsning på dækning og følsomhed af registrering af rotteaktivitet.

Figur 1. PIR sensor .
Figur 2. PIR sensor .
Figur 3. Endebund
Figur 4. Endebund.
Den føler, der er beskrevet i den nye løsning (PIR bevægelsesføleren fra EnsonNordic ( PIR motion detector/400 360 grader - outdoor), er beregnet til at montere under et tag og dækker et cirkulært område under føleren. Er du interesseret i vide mere om føleren, kan du læse videre i manualen.

Problemet med den løsning har indtil for nylig været, at konstruktion af et egnet "tag" føleren kunne monteres under, ikke lå lige for, hvis løsningen samtidig ikke skulle se alt for "hjemmelavet" ud. Derfor har den indkøbte PIR føler længe ligget på mit værkstedsbord.

Forleden opdagede jeg tilfældigvis, at den indvendige diameter af en muffe på et 110 mm kloakrør faktisk passer præcist til sensorens diameteren. Sådan en muffe har en gummipakning, som er så eftergivende, at sensoren kan presses forbi pakningen og drejes således, at sensoren kommer til at hvile ovenpå pakningen. Hvis der anvendes en 90 grader bøjning, opnår man en perfekt holder til den nedadvendte PIR sensor, som dels ser nogenlunde ud, dels beskytter sensoren mod regn og fugleklatter.

Monteringen af PIR føleren på det rør (diameter 42 mm), der bærer foderhuset blev klaret med en udvendig endebund for 110 mm kloakrør fastgjort med to 8 mm bolte gennem røret. Denne løsning har den fordel, at sensoren kan tages af røret, hvis det skulle blive nødvendigt.

Figur 5. Gennemføring.
Figur 6. PIR sensor .
Figur 7. PIR sensor .
Figur 8. PIR sensor .
Figur 9. PIR sensor .
Billedserien til venstre viser forskellige detaljer af ledningsføring, placering af PIR sensor i 90 graderbøjningen samt 90 grader bøjningen med PIR sensoren monteret på røret under foderhuset.



Figur 10. Farvekodning.
Figur 11. Diagram.
Figur 12. Komponenter.
Figur 13. Færdig !!
Komponenter og ledninger samt den færdige bevægelsesføler under fuglenes foderhus. Og så venter vi bare på, at der dukker en rotte op, så vi kan få testet det nye PIR sensor system...

ADVARSEL: Det er formentlig klart, at denne løsning ikke er helt i overensstemmelse med stærkstrømsreglementet. Man bør derfor ikke give sig i kast med denne konstruktion, med mindre man har har en vis erfaring med el-arbejde.

Figur 14. Stikdåser.
Figur 15. Ny sensor !!
Efterskrift den 4. marts 2022. For at være helgarderet byggede jeg endnu en flytbar bevægelsesføler inspireret af de kloakrørfittings, jeg havde i min rodekasse. Fordelen ved denne model er, at hele konstruktionen er vandtæt - og ser lidt mindre "hjemmelavet" ud end de tidligere konstruktioner. Jeg slipper også for den lange ledning fra den forrige model, som krydser det område, hvor rotten befinder sig, med risiko for at ramme ledningen i stedet for rotten.

Som nævnt flere stedet ovenfor er det i dag mere end 15 måneder siden vi har observeret (vildtkamera) rotter omkring huset, så om systemet virker venter stadig på at blive bekræftet.


PS Skulle nogle have kommentarer og/eller gode ideer til fuglefodring uden rotter, er I meget velkomne til at skrive til mig på: swr@krattet.dk

Tilbage til trædrejning:  NYHEDER - KONTAKT - FIND